h

Op zoek naar voorstanders van Brouwerseiland

26 juni 2017

Op zoek naar voorstanders van Brouwerseiland

Het is een discussie die al jaren loopt. Mag Brouwerseiland er nu wel of niet komen? Gaat het nu wel of niet goed zijn voor de lokale economie en het toeristisch product van Schouwen-Duiveland? Zowel voor- als tegenstanders gaan met verschillende onderzoeken de strijd aan om hun gelijk aan te tonen. Onderzoeken, uitgevoerd door gerenommeerde bureau's, maar steeds in opdracht van belanghebbenden in positieve of negatieve zin. De uitkomsten verschillen dan ook sterk van elkaar. En toch zal de gemeenteraad van Schouwen-Duiveland naar alle waarschijnlijkheid komende donderdag 29 juni een definitief 'Ja' of 'Nee' gaan geven.

Voor alle duidelijkheid, ik ben absoluut geen voorstander van de komst van Brouwerseiland. Nooit geweest, en ik ga zeker niet meer van standpunt veranderen. Ik kan mij namelijk echt geen enkele reden bedenken waarom Brouwerseiland een positieve ontwikkeling zou zijn voor Schouwen-Duiveland.

Van de voorstanders in de gemeenteraad werden we tijdens de commissiebehandeling op maandag 12 juni ook niet veel wijzer. De inbreng van deze fracties beperkte zich tot het herhalen van eerder genoemde argumenten, zonder naar aanleiding van kritische vragen vanuit andere fracties deze te onderbouwen. Ook op de inspraakreacties, en dat waren er nogal wat, werd inhoudelijk niet ingegaan. Hoe een fractie zich opstelt tijdens commissiebehandeling, dat is natuurlijk aan de fracties zelf. Het is niet mogelijk om hen te dwingen tot een reactie, en wanneer zij geen onderbouwing wensen te geven van hun argumenten, dan is dat hooguit jammer maar nogmaals, een fractie mag daar zelf voor kiezen.

Maar toch... het intrigeerde me wel. Zouden er dan toch redenen kunnen zijn om straks op 29 juni in de raadsvergadering 'Ja' te zeggen tegen het bestemmingsplan? Volgens voorstanders in de gemeenteraad, maar ook een enkeling op Facebook, zijn het alleen tegenstanders die de afgelopen jaren van zich hebben laten horen. Zij zijn nu eenmaal fanatieker in hun strijd, maar dat betekent niet dat er geen voorstanders zijn. De stilzwijgende meerderheid zou bestaan uit een groot aantal voorstanders, zo werd al meerdere keren beweerd. En dan ga je je toch afvragen, wie zijn dat dan? En waarom laten zij niets van zich horen? Maar nog veel belangrijker, waarom zijn zij in vredesnaam voorstander van dit megalomane plan dat de kwaliteiten van onze internationaal bekende, geliefde en ieder jaar drukbezochte Brouwersdam onomkeerbaar zal gaan aantasten?

Om een antwoord te vinden op die vraag, ben ik de afgelopen twee weken naarstig op zoek gegaan naar voorstanders. Daarvoor moest ik natuurlijk uit mijn eigen kennissenkring stappen. Want de mensen die ik tot dan toe gesproken had waren op een enkele 'niet-persé-voor-of-tegenstander' na allemaal faliekant tegen.

Op zoek dus naar mensen buiten mijn eigen netwerk. En ik heb wat afgezocht hoor. In de supermarkt, op Facebook, in de stad, op het schoolplein, bij de benzinepomp, op het strand, in het bos, op al die plekken heb ik voor mij onbekende mensen aangesproken met de vraag 'wat vindt u van Brouwerseiland'? Erg afwisselend was het resultaat niet. Steeds weer werd duidelijk aangegeven dat de komst van Brouwerseiland niet gewenst was. Eerlijk is eerlijk, er waren ook mensen die echt geen idee hadden wat Brouwerseiland was. Maar nadat ik wat plaatjes en plattegronden had laten zien sloten ook zij zich steevast aan bij de overtuigde tegenstanders. En toch...ze zouden toch ergens moeten zijn. Die voorstanders. Dat is immers al meerdere keren gezegd.

Afgelopen weekend had ik opeens een idee. In een uiterste poging om mensen te vinden, die mij kunnen uitleggen waarom we zouden moeten instemmen met Brouwerseiland, heb ik toen een petitie aangemaakt. Het voelde wel wat ongemakkelijk hoor, een petitie vóór Brouwerseiland. Beetje spannend ook wel. Stel je voor, dat er opeens uit allerlei hoeken en gaten voorstanders tevoorschijn komen die, na zich jarenlang schuil te hebben gehouden in de overtuiging dat het project er 'toch wel zou komen', zich opeens hardop en in het openbaar zouden uitspreken vóór dit plan? Stel je voor dat ze echt bestaan. Mensen die met volle overtuiging èn een goede onderbouwing zeggen dat Brouwerseiland er moet komen.

Uiteindelijk heb ik tóch besloten het te doen. Kop vooruit en met open vizier. De dood of de gladiolen. We zullen het zien, komende donderdag.

Ga naar de petitie

U bent hier