Ziek van de bus
Ziek van de bus

Wat we in Zeeland allemaal al lang weten, is deze week in een onderzoek van het Planbureau voor de Leefomgeving nog eens pijnlijk duidelijk gemaakt: het openbaar vervoer is kapotbezuinigd.
Het aantal ouderen met een laag inkomen dat overdag niet binnen drie kwartier een ziekenhuis kan bereiken is de afgelopen tien jaar gestegen van 9 tot 13 procent (215.700 mensen). In de avonduren steeg dat aantal zelfs van 26 naar 35 procent (576.000 mensen). Het behoeft geen betoog dat de problemen in Zeeland, Groningen en Friesland ernstiger zijn dan in de Randstad.
De PZC zocht uit wat dit concreet voor Zeeland betekent. Het Adrz in Goes is eerlijk: ‘Let op. Na 18.00 uur rijden er geen bussen meer van en naar het ziekenhuis’. Zorgzaam in Terneuzen gaat er blindelings vanuit dat patiënten met de auto komen. De website van het ziekenhuis laat weten dat het parkeren gratis is. Over busvervoer (dat er wel degelijk is) wordt niet gerept. Verder wordt duidelijk dat autoloze patiënten met de taxi of desnoods te voet naar de Zeeuwse huisartsenposten moeten komen. De dokter komt pas ‘bij hoge uitzondering en alleen als het medisch noodzakelijk is’ op visite, meldt de manager van de spoedposten Goes, Middelburg en Zierikzee.
Gelukkig rijdt vanaf begin volgend jaar ‘de Flex’ op Schouwen-Duiveland. Dat is een busje dat mensen naar een ‘hub’ (een nog overgebleven bushalte) rijdt. De Flex moet een uur vantevoren worden besteld en maakt deel uit van het nieuwe OV-plan van de provincie. ‘’De problemen die het planbureau schetst, willen we juist met ons publiek vervoerssysteem oplossen”, meldt SGP-gedeputeerde Harry van der Maas. En hij vervolgt trots: ‘’Doordat het vervoer op afroep beschikbaar komt kunnen we er ook voor zorgen dat de reistijden korter worden.”
In de provincie waar ik ben geboren hebben ze op zulke beweringen een kort antwoord: ‘’En gij geleuft dè.”
- Zie ook:
- Nick Pourquié
Reactie toevoegen